Reacties zijn uitgeschakeld voor dit bericht

Hielden bass-trombone en brassband het Klooster heel?

Voor brassband De Vooruitgang was het op 7 oktober de uitdaging om een brede kring te verleiden tot een bezoek aan het Klooster. Uithangbord hiervoor was de befaamde “singing bass-trombone” Jos Jansen. Zou hij inderdaad met muzikaal vuurwerk het Klooster op zijn kop zetten? Zou het de brassband lukken om een geniale ex-marinier de brug te laten slaan tussen “serieuze” muziek en “clowneske” capriolen?

Samenwerking professional
Beginnen met een koraal. dat werkt twee kanten op. Je zet je muzikanten op scherp en je laat het publiek wennen aan de sound van een brassband, die toch wezenlijk anders is dan de harmonie of fanfare. Zeer gewaagd, maar wel besteed aan de koperblazers. Jos zette vervolgens de toon, nam de Nuenense vereniging mee tot een hoger muzikaal niveau. In dit samenspel tussen professional en amateurs ontpopte de dorpsvereniging zich snel tot concertband, een orkest waarbij een nieuwe naam en logo op een frisse en uitdagende manier werden uitgedragen na de pauze. De samenwerking werd door Jansen zelf treffend verwoord “Dirigent Jan Koolen is een muzikaal bevlogen persoon. We willen allebei veel emotie toevoegen aan de muziek. Dat vereist een goede communicatie in de driehoek: solist, dirigent en orkest. Dankzij de muzikale klik waren we snel een eenheid. In slechts één repetitie zetten we driedelige concertwerken, ingetogen én vrolijke nummers neer. Vooral de gastvrije sfeer in Nuenen is me enorm bevallen.”

Muziektempel
In de opbouw van het programma werkten de gastsolist en de brassband toe naar een climax van lichter entertainment. Alleskunner Jansen presteerde het uiteindelijk met tijgerpak en zang de zaal te vermaken, met het zichtbare plezier van een virtuoze kwajongen uit Westervoort. Het mondde uit in de typische Jos Jansen-versie van “Tulpen uit Amsterdam”. Jos had er daarbij wijselijk voor gekozen zijn vuurwerkklompen niet te ontsteken. Dit om vuur- en waterschade aan theaterzaal en letsel bij de bezoekers te voorkomen. “Wat een prachtige zaal met mensen!” Het Klooster kan uitgroeien tot een gastvrije muziektempel voor Nuenen en de regio, nog voordat het ten prooi valt aan het herindelingsspook. Ondertussen haalt Brass band Nuenen hier graag de regio in huis.

Reacties zijn gesloten.