Reacties zijn uitgeschakeld voor dit bericht

“Aber ich kann nicht anders” – Muziek en vertelling zorgen voor nederigheid en stilte

”Dat koper en ook slagwerk dit teweeg brengen, dit is onbestaanbaar!”, “Dat zo’n authentiek verhaal in Nuenen gespeeld heeft!”, “Ik wist er wel iets van. Het zo beleven, voelen, zien is werkelijk uniek!”, “Een tien!”, “Dit had niemand kunnen denken”, “Dit had ik nooit willen missen!”, “Wie bedenkt zoiets”. Dat is Brass Band Nuenen!

Koperklanken
Dat muziek emotie teweeg kan brengen weten we allemaal. Het was een voorrecht voor band en verteller dit in een volle theaterzaal te mogen doen. Helemaal voor de ogen en oren van families van burgemeesters van Rijckevorsel en van der Putt en de rest van de volle theaterzaal. Hier hebben we met veel aandacht en overtuiging aan gewerkt, in het besef dat een kwestie uit de donkerste periode in de Nuenense oorlogsjaren vraagt om veel gevoel en historisch besef. Dat koperklanken zo zouden passen bij een waargebeurd verhaal was voor ons ook een sensatie. Zelfs de stilte bleek prachtig!

Hans Vervuurt
De schrijver, verteller die deze productie wist te dragen is zonder meer Hans vervuurt. Hij boeide de bezoekers met stevige dilemma’s. Wat zou jij doen? Van Rijckevorsel schreef “… Aber Ich kann nicht anders.” Indringende beelden van Ans Messerschmidt ondersteunde de beklemmende sfeer. De twijfel was voelbaar. Bij zo veel indringende verhalen, beelden en muziek paste uiteindelijk alleen de nederigheid.

Bloemen en boekje
Vooral de families waren merkbaar geroerd door de confrontatie met hun (groot)vaders. Baby Clementine bleek de reddende engel tijdens de oorlog. Haar geboorte luidde de vlucht in van Van Rijckevorsel. Het knagende gevoel bleef. De andere burgemeesters hebben hun arrestatie moeten bekopen met de dood. Een In Memoriam voor de overleden burgemeesters was op zijn plaats. Net zoals een videoboodschap van oorlogsbaby Clementine. Dirigent Jan Koolen en Hans Vervuurt konden niet anders dan de bloemen gunnen aan de beide dochters van de burgemeesters Van der Putt en Van Rijckevorsel. Een toegift was er ook, maar dan op paper: een fraai boekje met wetenswaardigheden over de brassband, verteller en vooral over de oorlogsjaren in Nuenen.

Reacties zijn gesloten.