Op 7 oktober 2017 was er in de theaterzaal van Het Klooster van Nuenen een historisch concert. Dit bijzonder fraai concert, waarbij de internationaal bekende bas-trombonist Jos Jansen een gastrol in nam, begon in de eerste helft met de vertrouwde Brassband de Vooruitgang en na de pauze presenteerde dezelfde band zich onder een nieuwe naam: Brass Band Nuenen.
Deze vereniging heeft zichzelf in zijn kleurrijke geschiedenis al vaker vernieuwd en versterkt. Een overzicht.

De oprichting in 1884
Midden in de Nuenense periode van Vincent van Gogh, ziet op 15 november 1884 fanfare De Vooruitgang haar levenslicht. Een aantal notabelen, waaronder de burgermeester, de bierbrouwer, de textielondernemer en de hoofdonderwijzer vinden het in oktober 1884 hoog tijd worden dat in Nuenen-dorp een eigen muziekvereniging werd opgericht. Fanfare De Vooruitgang is geboren.

Vervolgjaren – De fanfare bloeit
In de jaren daarna gaat het de vereniging voor de wind. Onder leiding van dirigenten Piet van de Ven, Janus Smeulders en Wout Smeulders worden vele serenades gegeven, concert opgevoerd en concoursen gewonnen. Eind 1960 promoveert fanfare De Vooruitgang zelfs naar de ere-afdeling maar komt vrij abrupt daarna in een crisis terecht.

Jaren 60 – Oprichting van de eerste brassband van Zuid-Nederland
Zoals zo vaak, ontstaan er juist kansen in tijden van crisis. Zo ook bij fanfare de Vooruitgang, die bij het dieptepunt in 1960 zich zelf opnieuw moet uitvinden. Er komt een compleet nieuw bestuur en via een advertentie in een dagblad meldt een jonge Harry Godtschalk zich aan als nieuwe dirigent. Harry komt uit een muzikale familie uit de omgeving van Leerdam, waar het fenomeen brassband al bekend is. Samen met het bestuur wordt een zorgvuldig beleid opgezet met als nadruk een goede jeugdopleiding. Harry neemt andere bestuursleden mee naar Engeland om ze te laten ervaren hoe een brassband klinkt. Men wordt enthousiast over de brassband-sound en begint met een grote operatie: het ombouwen van de fanfare-bezetting naar brassband. Leden worden omgeschoold voor nieuwe instrumenten. De fanfare staat voor een grote en kostbare opgave om in korte tijd een groot deel van het instrumentarium compleet te vernieuwen. Op 25 maart 1968 geeft De Vooruitgang zijn eerste concert in een brassband-opstelling in Zaal Apollo in Nuenen.

Jaren 70 - 80 – De Vooruitgang groeit door
Onder de bezielende leiding van Harry en het bestuur groeit brassband de Vooruitgang enorm. Bij het eeuwfeest in 1984 telt de vereniging ruim 110 leden met naast het orkest een jeugdband, een goed functionerend slagwerkkorps en een majorettekorps. De vereniging heeft uitwisselingen met Engelse brassbands in Bedford en Yorkshire en met bands uit Vorarlberg en het Belgische Aspelare. Ook worden er diverse radio-opnames gemaakt door VARA en Omroep Brabant. Met de deelnames aan de concoursen wordt de lat steeds hoger gelegd. Vanuit de 3de divisie klimt de band op naar de afdeling Uitmuntendheid en in 1980 wordt brassband de Vooruitgang Landskampioen in deze klasse. Met een fraaie promotie naar de Ere-afdeling neemt Harry Godtschalk in 1992 afscheid van de brassband.

Jaren 90 - 2016 – Nadruk op de brassbandsound
In 1993 komt voor het eerst een Limburger als dirigent op de bok; Frans Lemmens. Frans zal de brassband 10 jaar leiden. Met hem worden eerste prijzen behaald op de concoursen op het niveau Uitmuntendheid, waar de vereniging zich prettig in voelt.

In 2003 komt met Ad Smeulders de derde telg uit de Smeulders-familie als dirigent. Met Ad en het vernieuwde bestuur o.l.v. Sjef van der Linden gaat de brassband een nieuwe weg in met onderscheidende concerten in het nieuwe theater Het Klooster. Het doel bij deze concerten is om de unieke brassband sound meer bekend en geliefd te maken voor een breder publiek. Bij deze concerten wordt vaak samenwerking gezocht met andere culturele Nuenense verenigingen. Binnen korte tijd weet de brassband hier en grote naam op te bouwen.

In 2009 wordt het 125-jarig bestaan gevierd met een muzikale reis naar Braz Vorarlberg en de uitgave van een jubileumboek “125 jaar vooruitgang geboekt”

Sinds 2014 staat met Jan Koolen weer een Limburger als dirigent voor de band. Jan is van huis uit een fanfare-dirigent, maar blijkt helemaal getroffen te zijn door de brassbandsound. Jan voelt zich thuis binnen deze vereniging, waar veel diverse capaciteit zit.

Omdat de brassband uniek is in de regio, komt langzamerhand een behoorlijk aantal leden van buiten Nuenen. Ze voelen zich aangetrokken tot de sound en de concerten die de brassband geeft.

2016 staat helemaal in het teken van het bondsconcours in november. Onder de energieke leiding van Jan worden repetitieweekeinden gehouden en ook mag de brassband te gast zijn in het repetitielokaal van oud-brassbandwereldkampioen Brass Band Willebroek, waar topmuzikanten en topdirigent Frans Violet uitgebreid de brassband adviseren. Dankzij al deze inspanningen ontvangt de brassband de eerste prijs op het bondsconcours in Veldhoven.

2017 – Nieuwe koers en nieuwe naam
In 2017 wordt ook het besluit genomen om ons als vereniging te richten op wat ons onderscheidt ten opzichte van andere muziekverenigingen: onze bijzonder orkestvorm als brass band. Daarnaast wil de brass band zich profileren in concerten en andere (zittende) optredens. Tot slot gaat de brass band zich voor zowel publiek als nieuwe leden zich richten op Nuenen én de regio. Bij de nieuwe koers hoort ook een nieuwe naam en uitstraling: Brassband De Vooruitgang gaat voortaan als Brass Band Nuenen door het leven.